Eton mess je jeden z nejjednodušších, nejoblíbenějších a hlavně nejlahodnějších anglických dezertů. A skvělé na něm je, že ho snadno vytvoříte smícháním pouhých tří ingrediencí – jahod, sněhových pusinek a ušlehané smetany. Kromě jahod můžete Eton mess připravit i z jiných druhů letního ovoce (maliny, ananas atd.), ale jahody jsou nejtradičnější. Obdobný dezert servírovaný s banány se nazývá Lancing mess (odvozeno od Lancing College v západním Sussexu), ale osobně si myslím, že pravý Eton mess prostě nemá konkurenci, obzvlášť když začátkem léta vrcholí sezóna jahod.
Proslulý vzor od Williama Morrise zvaný ZLODĚJ JAHOD
Říká se, že se Eton mess obvykle podává při příležitosti každoročního kriketového zápasu studentů Eton College proti studentům Harrow School. Kriketový zápas Eton versus Harrow je jednou z nejdéle trvajících každoročních sportovních událostí na světě. Jde o jediné výroční školní kriketové utkání, které se stále hraje na tzv. Lord’s Cricket Ground.
PRO ZAJÍMAVOST
Lord's Cricket Ground, zkráceně jen Lord’s, je londýnský kriketový klub, kde sídlí dva místní kriketové kluby Marylebone Cricket Club a Middlesex County Cricket Club. Sportoviště se nachází na severozápadním okraji Londýna v St John's Wood. Nás Čechy jistě potěší, že součástí zdejšího stadionu je také známé Lord's Media Centre, budova tiskového centra, na jejímž vzniku se podílel i český architekt Jan Kaplický. Toto mediální centrum je určeno přibližně pro 120 novinářů a 100 televizních a rozhlasových komentátorů.
Eton je nejznámější a velmi prestižní soukromá střední škola v Anglii, která byla založena roku 1440 králem Jindřichem VI. jako “The King’s College of Our Lady of Eton besides Wyndsor”. Jejím cílem bylo zajistit bezplatné vzdělání sedmdesáti chudým chlapcům, kteří pak dále měli navštěvovat King’s College v Cambridge, založenou také Jindřichem VI. v roce 1441. Eton se nachází nedaleko řeky Temže a zámku Windsor v jižní Anglii. Nabízí jedno z nejlepších vzdělání na světě, o čemž svědčí také fakt, že ze zdí této školy vyšlo již 18 britských premiérů a své vzdělání zde získal například také prince William.
Eton mess se prý stal také součástí nejdůležitější oslavy v kalendáři této školy – oslavy 4. června. Tohoto dne se totiž roku 1738 narodil George III., za jehož dlouhého panování (1760-1820) škola nadále vzkvétala. Zvláštností je, že oslava sice nese název „4. červen“, ale koná se na břehu řeky Temže vždy poslední středu v květnu. Je to prázdninový den plný proslovů, kriketu a pikniků. Na řece lze tradičně spatřit jízdu starobylých lodí a nechybí ani slavnostní party a ohňostroj.
Jak Eton mess vzniknul
Dezert je znám pod názvem Eton mess od 19. století. Ve 30. letech 20. století byl podáván ve školním obchůdku známém jako „the sock shop“ a jeho základní ingrediencí byly jahody smíchané se zmrzlinou nebo se šlehačkou. Sněhové pusinky se staly jeho součástí až o něco později, pravděpodobně díky Michaelu Smithovi, autoru kuchařky Fine English Cookery (1973).
Oblíbený mýtus říká, že Eton mess vznikl náhodou, když cestou na piknik v Eton College si jeden labrador sedl na piknikový koš a rozmáčkl sněhový dort s jahodami. To, co z něj zbylo, bylo poté hostům naservírováno jako rozdrcené sněhové pečivo s jahodami a šlehačkou, což ocenily zejména mlsné jazýčky studentíků. Myslíte, že je tato verze o vzniku Eton mess pravdivá? Spíše asi není. Tento příběh si prý vymyslel nějaký kuchtík ve 30. letech 20. století. Ať tak, či onak, verze o nešikovném psu je každopádně originální a zábavná.
Recept
Chcete-li Eton mess také ochutnat, není nic snazšího. Jeho příprava je nenáročná a zabere jen chvilku, stačí si obstarat čerstvé jahody, smetanu ke šlehání a již hotové sněhové pečivo. Pokud ovšem někdo z vás dává přednost domácímu sněhovému pečivu a máte čas na delší přípravu, určitě to zkuste, stojí to za to. Níže uvádím vyzkoušený recept. Na tomto dezertu je také fajn, že všechny ingredience si můžete nachystat předem a pak je jen rychle promíchat nebo navrstvit na sebe až těsně před podáváním. A co zkusit hotový Eton mess zakápnout třeba nějakým lahodným likérem nebo ho dozdobit strouhanou čokoládou? Tyto nuance už ponechám na vás a vaší fantazii.
Ingredience
- 500 g jahod, nejlépe čerstvých
- 500 ml smetany ke šlehání
- sněhové pusinky
Na sněhové pusinky:
- 4 bílky
- 160 g mletého cukru (používám světlý třtinový cukr, který si doma umelu v elektrickém kávovém mlýnku – light muscovado sugar nebo demerara sugar)
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si dva velké plechy vyložené papírem na pečení.
- Bílky vlijte do čisté suché nádoby, přidejte špetku soli a šlehejte je, dokud z nich nebude tuhý sníh (cca 5 minut). Správnou konzistenci poznáte tak, že sníh dělá špičky v místě, odkud vytáhnete šlehací metly, a když mísu se sněhem otočíte dnem vzhůru, sníh nebude vytékat a zůstane na místě. Poté postupně po lžících přidávejte cukr a po každém přidání vždy jemně prošlehejte. Vznikne vám hustá lesklá hmota.
- Hotový sníh přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a na připravené plechy dělejte malé pusinky o průměru 2-3 cm.
- Oba plechy vložte pod sebe do střední části trouby a ihned snižte teplotu na 130 °C. Při této teplotě pečte pusinky 1,5 hodiny. Během pečení troubu neotvírejte. Potom ji vypněte, nechte ji zavřenou a pusinky nechte uvnitř dosušit až do úplného vychladnutí. Poté je opatrně sejměte z plechu.
- Připravte si 4-6 skleněných misek, ve kterých budete dezert podávat.
- Jahody odstopkujte, dobře je propláchněte a překrojte napůl.
- Ušlehejte smetanu. Šlehejte ji ručním šlehačem nebo mixérem při nízkých otáčkách, dokud není pevná a hezky nadýchaná. Nepřešlehejte!
- Sněhové pusinky mírně nadrťte. Měly by zůstat jak větší kousky, tak i sladký prášek.
- Do připravených misek střídavě vrstvěte pusinkovou drť, šlehačku a jahody. Vršek zakončete a dozdobte jahodami. Pokud netrváte na tom, aby byl dezert až tak úhledný a jednotlivé vrstvy hezky oddělené, můžete také všechny ingredience jednoduše promíchat dohromady a do misek vkládat už hotový mix.
- Eton mess podávejte ihned, dokud jsou pusinky příjemně křupavé. Ovšem dezert je výborný i trošku rozleželý, jen je třeba počítat s tím, že pusinky natáhnou vlhkost jahod a šlehačky a budou z nich už jen takové sladké obláčky. Obě verze jsou skvělé.
Další Tániny recepty najdete na www.vune-vanilky.cz.