I’m dreaming of a white Christmas just like the ones I used to know…!
Není hezčí období v roce než advent a vánoční svátky. Alespoň pro mě. A jaké by to byly Vánoce, kdybychom si nedopřáli tradiční a oblíbené dobroty, na které během roku jinak není chuť, čas nebo zkrátka příležitost. A tak mi na mysl přišel jeden kulinářský poklad, který sice není úplně každému po chuti, ale bez něhož by se neobešly tradiční Vánoce v Británii – mince pie. Ano, mince pie někteří přímo zbožňují a jiní o něm nechtějí ani slyšet, a právě i pro tu rozporuplnost stojí zato si o něm něco povědět. Mimochodem, já mince pie fandím.
Mince pie, jak jej známe dnes, je malý koláč z křehkého těsta se sladkou náplní, jejímž základem je sušené ovoce. Nalézt ho můžeme též pod názvy minced pie (mince, minced = mletý), mincemeat pie (mincemeat = mleté maso), Christmas pie, či pod dnes již neužívaným názvem mutton pie (skopový) či shred pie. Typickou náplní totiž bývala směs mletého masa, loje, vybraného ovoce a koření. Např. jeden z dochovaných receptů z roku 1609 od Elinor Fettiplace, šlechtičny z Oxfordshiru, obsahoval stejný díl mletého vařeného skopového masa a hovězího loje, korintek a rozinek, to vše okořeněné zázvorem, muškátovým květem, muškátovým oříškem, skořicí, pomerančovou kůrou a dochucené solí a trochou cukru.
Obdobné pikantní masové koláče se staly v Anglii oblíbenou pochoutkou už ve 12. století, kdy křižáci dovezli do Evropy orientální koření z Blízkého východu. K vánoční tabuli patřil mince pie od 13. století. Trojí koření, které se do něj přidávalo (skořice, hřebíček a muškátový oříšek) mělo symbolizovat tři dary, které Tři králové přinesli Ježíši krátce po jeho narození. K uctění památky narození Spasitele se mince pie ve středověku pekl v podlouhlém obdélníkovém tvaru, posypaný drahým sušeným ovocem dováženým z dalekých koutů Evropy, např. z Řecka, a koláčům se říkalo coffins (v překladu rakve; slovo coffins však tehdy znamenalo pouze truhlu neboobdélník a morbidní nádech, jak jej vnímáme v současnosti, získalo až v 16. století). Obdélníkový tvar byl také symbolem žlabu.
Během následujících století se mince pie postupně zmenšoval a měnil podobu, až nakonec získal kulatý tvar. Během 18. století koláče také výrazně zesládly jako důsledek dovozu levného cukru z otrockých plantáží v Karibiku. Čím sladší měly chuť, tím méně ovšem obsahovaly masa. Ještě v 19. století sice kuchaři do mince pie hojně přidávali hovězí lůj, který zvýrazňoval chuť a šťavnatost koláče, avšak mnoho receptů z té doby se již zcela obešlo bez přídavku masa. Mince pie tak získal své současné typické složení a podobu.
I v 21. století je mince pie v Británii stále velmi oblíbenou vánoční pochoutkou a mnohé obchodní řetězce ho díky celoročnímu zájmu zákazníků prodávají po celý rok. K sehnání je nyní už i u nás, např. v obchodní síti Marks & Spencer. Kdybyste však někdo dal přednost mince pie domácí výroby, podělím se s vámi o jeden z vyzkoušených receptů.
Traduje se, že pokud budete jíst mince pie každý den po dobu 12 dnů mezi Vánocemi a Večerem tříkrálovým, přinese vám to štěstí v příštím roce.
Další pověra zase praví, že náplň do mince pie by se při vaření měla míchat pouze po směru hodinových ručiček a mince pie by se nikdy neměl krájet nožem.
V roce 2008 proběhlo ve Wookey Hole v Somersetu velké klání v pojídání mince pie. Vyhrál ho jakýsi Denzil Gunner, kterému se podařilo spořádat 41 koláčků za 10 minut.
Recept na mince pie
TĚSTO
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce mletých mandlí
- 180 g másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 60 ml mléka (dle potřeby)
- 1 našlehané vejce na potření
- 500 g mincemeat (lze koupit hotovou náplň, nebo si ji zkuste vyrobit dle receptu uvedeného níže)
MINCEMEAT
- 1 malé jablko, oloupané a zbavené jádřince
- 85 g sultánek
- 85 g kandované citrusové kůry
- 2 lžíce kandovaných pokrájených třešní
- 75 g korintek
- 65 g loupaných pokrájených mandlí
- 200 g třtinového cukru
- ½ lžičky strouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky strouhané pomerančové kůry
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mixed spice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 40 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce brandy
POSTUP
Jablko a polovinu sultánek nakrájíme najemno a dobře promícháme s ostatními ingrediencemi. Hmotu přendáme do čisté sklenice a před použitím uložíme alespoň na tři dny do lednice. Z uvedeného množství vznikne zhruba 500 g mincemeat.
Na těsto smícháme v míse mouku, mandle, citronovou kůru a cukr a zapracujeme máslo, žloutek a tolik mléka, aby vzniklo hladké jemné těsto. Necháme ho odležet v lednici alespoň půl hodiny. Pak těsto vyválíme na plát silný cca 3 mm, vykrájíme kolečka o průměru cca 7 cm (dle velikosti formiček) a těmi vyložíme formičky na muffiny. Do každého korpusu vložíme lžíci mincemeat. Ze zbytku těsta vykrájíme menší kolečka (nebo jiné tvary), potřeme je rozšlehaným vejcem, přiložíme je potřenou stranou na korpusy s mincemeat a lehce přimáčkneme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut, nebo dokud nejsou koláčky upečené dozlatova. Před podáváním je můžeme lehce posypat cukrem.
Přeji dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!
Další Tániny recepty najdete na www.vune-vanilky.cz.